SIS 2016 - Lördag 7/5 del 2

by caltex 21. maj 2016 12:43

Urhunden-nomineringarna har på senare tid kommunicerats ut på Seriefestivalen medan själva utdelandet sker på bokmässan i Göteborg i september. Därför kan de lyckliga utvalda gå omkring och njuta av sin status hela sommaren innan det avslöjas vilka vinnarna är. Och med tanke på mängden av serier som ges ut i Sverige för närvarande är det en stor ära att bli nominerad!

I Studion äntrade så Ola Hammarlund och Fredrik Strömberg scenen och sen var det en strid ström av förläggare (i kategorin utländskt) och serieskapare som stegade fram, hämtade sitt nomineringsdiplom och sen fick chansen att basunera ut lite gratisreklam om var albumet fanns till försäljning i lokalen.

Peter Sparring och Fredrik Strömberg.

Peter Sparring från Cobolt förlag hämtar nomineringsdiplomet för Lauri Ahonen och Jaakko Ahonens räkning som de fått för sitt album Lilla fågel Blå. Cobolt är tillsammans med Placebo Press de svenska serieförlag som får flest nomineringar (känns det som i alla fall).

Sara Olausson och Fredrik Strömberg.   Anneli Furmark och Fredrik Strömberg.

I vänster bild blir Sara Olausson nominerad för sitt seriealbum Det kunde varit jag, utgivet av Kartago förlag. I den högra är det Anneli Furmark som får den stora äran för Den röda vintern, som också det är utgivet av Kartago.

Kim W. Andersson & Sara Bergmark Elfgren.

En annan aktivitet, också i Studion, som jag föresatt mig att se var när Sara Bergmark Elfgren intervjuade Kim W. Andersson om hans karriär fram till nu och vad som kommer att hända när hans nya science fiction-serie "Astrid" debuterar på Dark Horse Comics i USA senare i år. Det var inte första gången jag hörde honom intervjuas, men då Alena-filmen nu haft premiär (om än i förkortad form) kunde han tala mera fritt om inspelningarna än vad jag hört honom göra tidigare. Hans samarbete med Bergmark Elfgren om omslagen till Cirkeln-trilogin blev också ingående kommenterat. Det blev precis så bra och avslappnat som jag förväntat mig när två gamla vänner träffas och pratar informellt.
 
Ellen Ekman & Natalia Batista   Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik

I förlagsmontrarna i Studion var det full fart med signeringar. Jag misstänker att de spontanbesökare som kom in från Hamngatan mot Sergels torg blev lite lätt överraskade av att se en sådan kändis som Ellen Ekman (vars Lilla Berlin publiceras i tidningen Metro vardagar) sitta jämte minst lika välrenommerade Natalia Batista i Koliks monter i full färd med att sätta namn, dedikationer och teckningar i sina album. Hos Kartago kunde de sen hitta Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik som signerade sin science fiction-serie Jannah - sista året på jorden i tandem. De som läst den påstår att den skall ha klara beröringspunkter med Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

Ännu en programpunkt på Studions scen som jag ville se var när Johanna Kristiansson (som jag lovat att komma dit så det inte skulle vara tomt på publikplats), Joakim Gunnarsson och Mårten Melin intervjuades av Fabian Göranson om sina nya seriealbum. Joakim har varit kreatör i samtliga. I Katten Nils är hans roll manus/layout-skiss medan han i albumet med serier om Mårten Melins från ungdomsbokhyllan välkända Skogsbingelskolan står för hela den visuella biten. Intressant var att få veta att Joakim faktiskt varit inne på att teckna den i en stil inspirerad av Al Williamson och Stan Drake men sen kommit fram till den "cartooniga" stil som slutligen användes.

Fan-art

På väggen mellan Hörsalen och Hörsalsfoajén fanns all den fan-art som skapas spontant bara på skoj inför Seriefestivalen uppsatt. Jag har i flera år förbannat det faktum att festivalarrangörerna varken har tid eller ekonomiska resurser att sammanställa denna i en souvenirbok liknande den som alla besökare får i San Diego, men när jag nämnde detta för Nicolas Krizan och Ola Forssblad tyckte den senare att det var ju ingen dum idé och gjorde en notering om det. Jag håller tummarna att det går att åstadkomma något bra av det, för även om alla teckningar finns tillgängliga på fil vore det en helt annan sak att ha dem i en bok som man kan bläddra i.

Lisa Medin & Stef Gaines   Lisa Medin & Stef Gaines   Lisa Medin & Stef Gaines  

Lisa Medin och Stef Gaines hade återupplivat sin podcast Mangapatriarkatet och höll hov i ekoteket på andra våningen i Kulturhuset. Det märktes inte att de hade haft paus, debattens vågor gick höga vilket torde framgå av ovanstående bildserie. Hela samtalet kan avlyssnas på podcastens hemsida.

Johan och Greger.

Medan allt detta pågick var naturligtvis NAFS(k):s bord oavbrutet bemannat. Här ovan är det Johan och Greger som tar hand om alla som ville ha information eller försöka sig på vår frågesport. Om jag minns rätt var det ett par gamla medlemmer som återinträdde i verksamheten också.

Men allt har ett slut, så när det meddelades i husets högtalarsystem att det var tid att packa ihop och lämna byggnaden drog vi oss traditionsenligt mot Nalens restaurang och vad jag lätt raljant brukar kalla "festivalens mest exklusiva tillställning", nämligen Middag med medelålders manliga ankister.

Greger, Anders, Johan.   Johan, Mats, Göran.

Förutom jag själv var det Olof, Anders, Mats, Johan, Bror, Greger och Göran Ribe som slog följe till Regeringsgatan och sen hängde i baren medan vi väntade på att Johan Andreasson skulle ansluta sig till sällskapet. Vi överskred på detta vis maxkapaciteten för det inre rummet med en person men vi fick tillåtelse att tränga ihop oss om vi i gengäld kunde begränsa oss till ca 2-3 rätter i varje kategori. Och det var ju ingen omöjlighet. Kvällen fortskred under mycket angenäma former och vi fick ingen anledning att ändra på vårt omdöme om etablissemanget. Men till sist var det dags att bryta upp och ta farväl. Detta var inte så jobbigt eftersom festivalen fortsatte på söndagen.

Klicka på bilderna så går de att se i större format i detta album.

Tags:

Ankism | Mat & dryck | Serier

Kommentarer är stängt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord