SPX 2011 - söndag

by caltex 13. maj 2011 20:04

Cirka halv elva var jag på väg uppför Kulturhusets rulltrappor när någon hojtade "Det är stängt! Vänd och åk tillbaka hit!" på skånskt idiom. Det var Jimmy Wallin som tillsammans med Johan Kimrin hade inrättat sig vid ett fönsterbord i den ännu övergivna eko-kafeterian och därifrån fått syn på mig på min väg till de övre regionerna. På grund av en smärre arrangörsmiss var lokalen fortfarande tillbommad fast den borde öppnat för utställare redan klockan 10 och alla tillgängliga sittplatser och delar av golvet var fyllda med seriefolk som ivrigt väntade på att bli insläppta. Jag följde därför Jimmys uppmaning och åkte ner till dem där det var lite lugnare. Med tanke på att det blivit sent kvällen innan var de i gott skick (Jimmy hade besökt Cornelis grav på Katarina kyrkogård) och vi utnyttjade tiden till ytterligare utbyte av åsikter om serier och annan populärkultur.  Kim W Andersson tittade förbi och det diskuterades eventuella bidrag till Agent X9:s framsida från honom. Det skulle vara kul om det kunde realiseras...Wink Sen blev vi insläppta och mina medkollusorer Johan Blixt och Mats Nilsson bemannade NAFS(k):s bord. Johan hade tagit med sig nytt skräp från Dum-lagret att skänka bort: 

Johan Kimrin & Jimmy Wallin  Mats Nilsson & Johan Blixt

Johan Kimrin & Jimmy Wallin väntar på att SPX skall öppna, Mats Nilsson & Johan Blixt väntar på.... Ja vadå?

Stämningen var avsevärt lojare än på lördagen, och allmänheten lyste med sin frånvaro. Det gav emellertid utställarna tid att ingående spana in vad som fanns på de andra borden och kanske hinna träffa och prata med dem som de bara haft möjlighet att heja på som hastigast under gårdagen. Själv ägnade jag en längre stund åt att titta på Johan Wanloos medhavda serieoriginal. Han hade tagit med sig ett hundratal i en tjock mapp, företrädesvis Rock Manlyfist och Bob-Henry, och en sida av den senare fick mig att totalt bryta samman i ett okontrollerat skrattanfall vilket onekligen väckte hans gillande. Jag passerade Staffan som inte hade upplevt riktigt samma kommers som föregående år, men som ändå verkade tämligen nöjd. Den som inte var nöjd med försäljningen var Stef Gaines eftersom hennes egenpublicerade album kommit på avvägar i posthanteringen och inte levererats i tid för SPX. Hon och övriga vid det så kallade Snyggbordet tycktes dock inte ha några problem att hålla humöret uppe: 

Johan Wanloo, Kim W Andersson och fnittriga flickor.  Stef Gaines & Yvette Gustafsson

Johan Wanloo skruttinerar Kolik förlags sortiment medan Kim W Andersson agerar knodd. I bakgrunden fnittrar Stef Gaines & Yvette Gustafsson. Lugnast att låta dem vara huvudmotiv.Cool

När klockan var närmare två dök herrskapet Gunnarsson & Häggman-Sund upp. De hade tagit tillfället i akt att sova ut ordentligt, men innan dess presterat ett bidrag till min skissbok som hette duga: En bild av Harley Quinn som skulle få seriens ordinarie tecknare Bruce Timm att överväga tidig pension om han fick se den. Tack så mycket, Hedvig & Joakim! Nästa person som ritade i den var detta års SPX' största internationella stjärna, Eisnerpristagerskan Hope Larson som stod strax bredvid Staffan och sålde sitt nya album, Mercury. Eftersom man av hennes namn kan dra slutsatsen att hon har sina rötter Sverige (och på sin blogg berättat hur hon sett fram emot att äntligen få besöka det gamla landet) var hon inte omöjlig att övertala att rita något.  Per Demervall hade redan tidigare under dagen föreslagit andra namn som borde vara representerade med skisser (och också halvt på skämt sagt att till ett annat år skulle det vara enklare om jag hyrde ett bord och lät tecknarna köa) och ett av dem var Ola Skogäng, men han hade gått på lunch. Jag gjorde då en avstickare till McMums vid Hötorget i samma ärende. När jag senare hittade honom hos Ekholm & Tegebjer ritade han en elegant Theo åt mig. 

Hope Larson  Mikael Tegebjer och Ola Skogäng

Långväga gästen Hope Larson ritar. Det gör även Ola Skogäng medan Mikael Tegebjer ser på.

Kim W Andersson ritade zombie-porträtt hos Apart förlag, men lovade att försöka hinna med något enligt mitt önskemål om "söta flickor och mycket rött". Tyvärr måste jag hasta iväg till min buss som skulle gå 16.10 (det hade verkat som en lagom tid när jag bokade den) vilket var alldeles för tidigt så jag har ännu inte sett vad resultatet av hans mödor blev. Han lovade dock lämna den vid NAFS(k):s bord så jag förutsätter att den blev omhändertagen av någon ansvarsfull person. När jag gjort mig ärende till Stockholm och hämtat upp den lovar jag att skanna nytillskotten och visa upp här.

Slutomdömet blir att SPX var minst lika bra som förra året och att arrangörsteamet skall ha ett stort tack för att de genomför festivalen. Till nästa år kanske det är dags att jobba mer med marknadsföringen men å andra sidan är det trevligt att det går att hålla allt på en ganska familjär nivå. Med tanke på hur hur San Diego Comic Con utvecklats skall man nog vara försiktig med vad man önskar sig... Hursomhelst ser jag ingen anledning till att inte återkomma också nästa år. Jag hade hur trevligt som helst! Lite fler bilder från både lördag och söndag finns i ett SPX-galleribums.se.

Tags: , ,

Ankism | Resor | Serier

Kommentarer är stängt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord