Serietecknaren Eduardo Barreto har avlidit

by caltex 17. december 2011 11:58

Ett mycket tråkigt besked kommer via Bleeding Cool News: Serietecknaren Eduardo Barreto har avlidit efter en tids sjukdom. Barreto är en en tecknare som har varit stadigt förankrad på min A-lista i mer än tjugo år. Och detta fast jag aldrig läst ett enda nummer av The New Teen Titans av honom (han fick den otacksamma uppgiften att ta över efter George Perez men blev också han något av en fan-favorit). Enligt min ringa mening är Barreto absolut bäst när han håller sig borta från det trikå-klädda folket och ägnar sig åt de som saknar superkrafter, gärna i noir-doftande historier. Här kommer hans stil, som är kraftigt Frank Robbins-inspirerad, verkligen till sin rätt. Rätt konstigt då han själv (mig veterligt) aldrig har nämt Robbins som en influens, utan när han blivit tillfrågad angivit Russ Manning, Hal Foster, Al Williamson, Mark Schultz och Alex Raymond.
Faktum är att jag i alla år haft en stående beställning på dylika serier hos Staffar, något som bidragit till att jag köpt mycket bra grejor som jag aldrig skulle fått nys om annars.

Men som hans absolut bästa insats räknar jag hans 15 nummer på The Shadow Strikes! (med manus av Gerard Jones). Tyvärr lär de aldrig komma ut i någon samlad form eftersom DC inte äger rättigheterna till figuren, så jag rekommenderar den som vill ha en läsupplevelse långt utöver det vanliga att skaffa dessa pronto! De brukar inte vara särskilt svåra eller dyra.

  

 

Barreto fick teckna flera Elseworlds-historier åt DC Comics:

Speeding Bullets, Master of the Future, Scar of the Bat

Speeding Bullets (Superman blir Batman), Master of the Future (Batman möter Jules Verne) och Scar of the Bat (Batman möter Al Capone).

Samarbetet med Max Collins på den sista av ovanstående ledde till att Barreto fick teckna detta:

Mike Danger 1-6

Mike Danger, en knepig mix av hårdkokt deckare och science fiction. Den påminde lite om den här:

Martin Manhunter: American Secrets

Martian Manhunter: American Secrets var en miniserie där Gerard Jones fick använda sina kunskaper i amerikansk 1900-talshistoria för att framkalla ren kalla kriget-paranoia, parad med flygande tefatingar och annat kul. Barreto tecknade på toppen av sin förmåga.

Sen lite blandat:

Diverse tidningar av Barreto

Många anser att Lex Luthor: The Unauthorized Biography är Barretos främsta verk. Jag håller väl inte riktigt med, men den är helt klart på övre halvan av hans produktion. Justice League Quarterly #6 innehåller en längre historia där paret Dibney spelar huvudrollerna och Barreto kan även teckna slapstick, visar det sig. I Robin Annual #6 fick Barreto hänge sig åt en av sina andra specialiteter: Vilda Västern-historier. Ta gärna en titt på albumet The Long Haul från Oni Press för mer av honom i denna genre. Barreto tog över Atari Force från José Luis García-López men lyckades föra vidare dennes fantasirika visualisering av de främmande världarna utan att det blev speciellt mycket gnöl från läsarna. Och när det var dags för Denny O'Neill att knyta ihop en del lösa trådar i The Question Returns var Barreto det självskrivna valet som tecknare.

Barreto tecknade också i många serier åt Claypool Comics, och han är nog den som lyckats fånga essensen av Cassandra Peterson bäst på bild i hennes egen serietidning om Elvira-figuren. Det är nedanstående originalsida ett utmärkt exempel på:

Elvira #141, sid 19

Klicka på bilden så går den att se i större format.

Det är riktigt trist att sviterna av en hjärnhinneinflammation satte stopp för hans gärning, för jag tror att han säkert hade många bra serier kvar att teckna. Han borde verkligen kunnat vitalisera Fantomen på söndagar. (Och själv kommer jag att sakna alla vackra damer han ritat under årens lopp.Wink )

Tags: ,

Serier

Kommentarer

2012-02-26 14:52:00 #

Pingback from bildobubbla.se

Bild & Bubbla

bildobubbla.se |

Kommentarer är stängt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Vem skriver här?

Jag heter Karl-Erik, är född 1962 och har alltid tyckt om att förmedla mina åsikter om allt möjligt i skrift. Här kommer jag att skriva om det mesta som roar eller irriterar mig för tillfället.

Nyckelord